W tej diecie przyprawy podzielone są na 3 grupy:
- przyprawy czerwone
- przyprawy żółte
- przyprawy zielone
Do grupy przypraw czerwonych zaliczamy: chili, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, pepperoni a także curry. Zadaniem tej grupy jest agresywne działanie na tkankę tłuszczową. Przyprawy te przyspieszają nasz metabolizm i spalanie tłuszczu.
Do grupy przypraw żółtych zaliczamy: imbir, cynamon i kardamon. Dzięki nim stymulujemy pracę naszego przewodu pokarmowego, który wydziela kwasy żółciowe ułatwiając trawienie. Hamują apetyt i zapobiegają chęci podjadania.
Przyprawy zielone to bazylia, oregano, czosnek, szałwia, tymianek i mięta. Działają łagodząco i stabilizująco na nasz żołądek, zmniejszają dolegliwości pełności brzucha, odbijania i zgagi, które spowodowane mogą być ostrymi przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz